La pirateria disminueix a Espanya per primera vegada en anys


Les últimes notícies llegides en diferents mitjans de comunicació, informen que per primera vegada en els últims 10 anys la pirateria ha disminuït a Espanya. Quines dades corroboren aquesta informació? En aquest article t'ho explico amb detall.

La pirateria a 2016 ha baixat respecte al 2015

L'any 2016 ha disminuït la pirateria a Espanya un 4% respecte a 2015, segons l'estudi presentat per l'Observatori de la Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals a la Coalició de Creadors i indústries de Continguts. Les dades revelen que l'any passat hi va haver més de 4.100 milions d'accessos a continguts il·legals un 4'2% menys que els accessos a l'any 2015. En aquest cas, aquesta disminució representa una suma de més de 23mil milions d'euros.

Què suposa aquesta baixada en l'accés a continguts il·legals?

El contingut més piratejat és el cinema, accedint a aquests continguts el 32% dels usuaris. Per darrere, el segueixen les sèries que representen el 27%, la música està un punt per sota i els llibres que han s'hi han accedit il·legalment es el 22% dels usuaris. Pel que fa a la descàrrega de videojocs han estat el 12% dels usuaris que l'han fet il·legalment. Finalment ha estat el futbol que ha estat vist de forma il·legal pel 10% dels usuaris de contingut il·legal.

En euros això ho podem traslladar a 789 milions de pel·lícules, que tenen un valor de gairebé 7000 milions d'euros en el cinema i venda. Pel que fa a sèries, parlem de 959 milions d'episodis descarregats de manera il·legal l'any passat. Quant a música, la pirateria si que va pujar, ja que va passar del 21% el 2015 al 26% dels usuaris en 2016. Es va accedir al 1661 milions de continguts musicals.

Estats Units felicita la política espanyola respecte a la pirateria

Espanya ha sortit de les llistes de països 'pirates' per sisè any consecutiu. Estats Units considera significatives les accions portades pel govern espanyol, incloent-hi els canvis legislatius. Cada any el Departament de Comerç dels EUA recull 'l'Informe Especial 301' en què fa un barem per reconèixer el grau de protecció dels drets de propietat intel·lectual i industrial en el món.

El secretari d'Estat de Cultura espanyol ha destacat que aquestes dades confirmen la tendència a la baixa de la pirateria a Espanya. Segons sembla Espanya està en el camí idoni per anar reduint els índexs de descàrregues il·legals.

Les noves plataformes han ajudat a aquest descens?

Els màxims responsables de Netflix així ho consideren. Reed Hastings i Ted Sarandos afirmen que 'la pirateria ha baixat a Espanya gràcies a Netflix'.

La plataforma avui té més de 93 milions de subscriptors a tot el món. Avui en dia, Netflix té més de 125 milions d'hores d'entreteniment entre sèries, documentals i pel·lícules, a més de contingut original de la plataforma de vídeo sota demanda.

El preu de subscripció a aquestes plataformes de vídeo a la carta i les múltiples opcions que anem tenint, estan a l'abast de totes les butxaques i la gran quantitat de contingut ajuden al fet que la pirateria baixi. Tot i així l'accés a aquest contingut il·legal ha estat gran a Espanya i al món sencer i, personalment, dubto que això desaparegui ja que sempre que hi hagi gent donant accés a contingut il·legal, seguirà havent-hi gent accedint a ell. De totes maneres, és important esmentar, que si el cinema segueix sent el més descarregat, es deu als elevats preus d'accés a les sales de cinema, provocant que els usuaris busquin alternatives, especialment amb elevats preus en temps de crisi.

Entrades destacades